Eerstelijns psychologie staat voor een goed toegankelijke vorm van psychologische hulpverlening: kortdurende (gemiddeld 8) behandelingen, dicht bij de mensen, in nauwe samenwerking met de huisarts. De werkwijze is klachtgericht, dat wil zeggen dat uw klacht, zoals u die nú beleeft, centraal staat. Uitstapjes naar uw verleden worden alleen gemaakt als dat in uw huidige functioneren een storende rol speelt.
Behandelmethoden die worden gehanteerd zijn onder andere cognitieve gedragstherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Acceptatie en commitmenttherapie (ACT).
Tom meldt zich bij de HELP praktijk aan met gevoelens van onzekerheid en faalangst. Hij wil alles graag goed doen, eist veel van zichzelf en vindt het moeilijk om nee te zeggen. Hij denkt negatief over zichzelf en meent dat anderen, zoals collega’s op het werk, niet tevreden over hem zijn. Met behulp van cognitieve therapie wordt Tom geleerd om zijn manier van denken te veranderen. Via gestructureerde taken en oefeningen brengt hij in kaart welke gedachten ten grondslag liggen aan zijn negatieve gevoelens. Vervolgens worden deze gedachten op hun logische houdbaarheid onderzocht en waar nodig, gewijzigd.
Het resultaat van de therapie is dat Tom zichzelf positiever inschat, zelfverzekerder is en niet meer alleen maar “ja” durft te zeggen.
Ellen is 35 jaar en raakt in paniek als zij in de auto rijdt. Tien jaar geleden is het begonnen. Zij werd in de auto duizelig en dacht flauw te vallen. Inmiddels vermijdt zij het ook om drukke winkels binnen te gaan en met het openbaar vervoer te reizen. Ze heeft veel last van haar angst en piekert veel. Ellen komt bij de HELP-praktijk en leert om haar angst stapsgewijs te overwinnen. Zij voelt zich weer vrij om te gaan en te staan waar zij wil en heeft weer vertrouwen in zichzelf